Ciasto:
2 królowe Elżbiety mąki
1 niecała królowa Elżbieta letniej wody
łyżeczka drożdży
pół łyżeczki soli
łyżka oliwy
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, poczekać parę minut aż się obudzą. Do mąki dosypać sól, wlać oliwę i wodę i wyrabiać w rękach. Długo. Aż się zacznie odklejać od rąk (ok. 10min). Miskę z ciastem wstawić do garnka z ciepłą wodą i nakryć szmatką. Poczekać aż wyrośnie (powinno podwoić objętość).
W międzyczasie przygotowujemy
sos
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka oliwy
szczypta pieprzu
łyżka ziół - bazylia, oregano, trochę słodkiej papryki lub chili
Wszystko razem wymieszać, dolać drugie tyle wody, wymieszać
i ewentualnie
sos czosnkowy
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
trochę koperku
Czosnek siekamy / wyciskamy, mieszamy wszystko, dodajemy trochę pieprzu i soli (jeśli potrzebna).
Przygotowujemy ulubione składniki - szpinak, pieczarki, papryka, krew wrogów...
Nastawiamy piekarnik na maksymalną temperaturę (tylko dół).
Gdy ciasto wyrośnie, trzeba je uderzyć pięścią :)
Na stół wysypujemy mąkę, rzucamy ciasto i rozpłaszczamy rękami (wałkiem się rwie). Na blachę kładziemy papier, kładziemy ciasto i już na blasze nadajemy dokładny kształt. Delikatnie smarujemy ciasto oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 5-7 min, następnie smarujemy sosem i kładziemy składniki. Gdy składniki się już trochę podpieką (kolejne 5-10min) kładziemy ser i czekamy aż się zbąbluje.
Królowa Elżbieta jako jednostka miary:
No comments:
Post a Comment