Tuesday, 15 September 2015

Papryka faszerowana kaszą

na 2 porcje:
2 średnie papryki
woreczek kaszy gryczanej
pół paczki boczniaka, pieczarek lub innych grzybów
pół cebuli
przyprawy - sól, pieprz, cayenne, papryka słodka, pieprz ziołowy, rozmaryn...
oliwa z oliwek
cukinia
bakłażan

Kaszę gotujemy, grzyby i cebulę kroimy, podsmażamy na odrobinie masła. Na patelnię dorzucamy kaszę, chwilę razem dusimy, dodajemy sól, pieprz, przyprawy. Mielimy w maszynce, dodajemy jajko.

Paprykę przekrajamy wzdłuż na pół, wydrążamy, nacieramy bardzo delikatnie solą i rozmarynem, napełniamy zmieloną kaszą.

W głębokim talerzu rozrabiamy parę łyżek oliwy z pieprzem ziołowym, cayenne, słodką papryką i odrobiną soli. Cukinię kroimy w plastry ok 0,5cm, bakłażana w bardzo cienkie plastry wzdłuż i nacieramy zawartością talerza.

Wszystko układamy na blaszce, pieczemy w 170 stopniach aż papryka zmięknie a bakłażan będzie chrupki (powinien być trochę jak chipsy).

No comments:

Post a Comment