Monday, 9 June 2014

zupa cebulowa od Kazi

5 dużych cebul
kroisz jak ci sie podoba 
na patelnię wrzucasz dwie łyżki oliwy i łyżkę maseła i ozłoconą cebulę 
do gotującej się wody a wodę wstawiasz z kostką nie z kury tylko z krową na obrazku 
jakieś tam ziarna pieprzu 
kilka liści laurowych 
i jak już jest z cebulą to podgotowujesz jesszcze trochę 
w sumie jak dłużej postoi to smaczniejsza
i podajesz z serem i grzankami

Najbardziej konkretny przepis, jaki dostałam.
Nie licząc babcinego przepisu na kruche ciasto :)

A tu modyfikacje by Magda:

u mnie w pracy do cebulowej daje się, poza tym co masz w przepisie, bulionetke wołową i drobiową, czosnek i tymianek, i można troche masła. Dusisz cebulę z przyprawami i masłem, jak będzie mięciutka dolewasz wody z bulionetkami, albo bulion na mięsku jak wolisz.

No comments:

Post a Comment