Monday, 9 June 2014

Dżem z pomidorów

Magda nie przestaje mnie zaskakiwać i ciągle wymyśla pyszności. Dżem z pomidorów brzmi równie koszmarnie co dżem z boczku. Trzeba będzie wypróbować!

dżem pomidorowo-imbirowy: 
1kg pomidorów, 
4 ząbki czosnku, 
sok z 1/2 cytryny, 
5cm imbiru, 
4 łyżki sosu rybnego, 
350g cukru, 
2 papryszki chilli ( równie dobrze proszek)
Połowę pomidorów obrać, wydrążyć i zblendować z czosnkie, sosem, imbirem i sokiem. Dodać chilli i zmiksować na gładką masę. Zagotować w wysokiej patelni. Potem zmniejszyć ogień i dodać cukier. Gdy się rozpuści dodać pozostałe pomidorki pokrojone w kostkę. Smażyć do gęstości i gorące przełożyć do wygotowanych słoików i odwrócić do góry dnem.

No comments:

Post a Comment