Magda nie przestaje mnie zaskakiwać i ciągle wymyśla pyszności. Dżem z pomidorów brzmi równie koszmarnie co dżem z boczku. Trzeba będzie wypróbować!
dżem pomidorowo-imbirowy:
1kg pomidorów,
4 ząbki czosnku,
sok z 1/2 cytryny,
5cm imbiru,
4 łyżki sosu rybnego,
350g cukru,
2 papryszki chilli ( równie dobrze proszek)
Połowę pomidorów obrać, wydrążyć i zblendować z czosnkie, sosem, imbirem i sokiem. Dodać chilli i zmiksować na gładką masę. Zagotować w wysokiej patelni. Potem zmniejszyć ogień i dodać cukier. Gdy się rozpuści dodać pozostałe pomidorki pokrojone w kostkę. Smażyć do gęstości i gorące przełożyć do wygotowanych słoików i odwrócić do góry dnem.
No comments:
Post a Comment