Monday, 9 June 2014

Joulutortut (wcale nie swastyka)

250 g masła
1 1/2 szklanki tłustej śmietanki
250 g mąki
marmolada ze śliwek lub moreli (mieszając tradycje użyłam masy makowej, pasuje!)
1-2 żółtka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Zmieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodaj ubitą śmietankę i po wymieszaniu dodaj masło. Z ciasta uformuj kulę i zostaw w lodówce na min.1h (najlepiej na 3 dni). Ciasto podziel na 2-4 kawałki (będzie się łatwiej wałkowało). Na stolnicy oprószonej mąką połóż ciasto, podsyp ponownie mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 5mm. Ciasto potnij na kwadraty 8x8 cm. Teraz nożem natnij rogi każdego z kwadratów od brzegu do środka. Na środek nałóż małą łyżeczkę marmolady, brzegi posmaruj mieszanką jajka i mleka i uformuj ciastka na kształt gwiazd (trzeba co drugi róg zebrać i ścisnąć). Ciasteczka nie powinny się ogrzać, więc jeśli ich przygotowanie zajmie więcej czasu, gotowe ciastka trzeba wsadzić na chwilę do lodówki.

Posmaruj ciastka roztrzepanym żółtkiem i piecz w 225 °C przez ok.10-15 min (dopóki nie zrobią się złoto-brązowe).

No comments:

Post a Comment